onsdag den 25. marts 2009

Mariehønen

Eller "Bilen mor aldrig fik"!

"Mariehønen" er en Fiat 500 Topolino fra 1937, og den har nu stået i ca. 40 på fars værksted. Faktisk er det mors bil, men om han nogensinde får den lavet færdigt, det er ikke godt at vide.

Mor havde ikke kørekort, hvilket far ikke syntes var særligt praktisk med tre børn. En dag på vej til Møn, hvor vi har sommerhus, stoppede far ved en ophugger for at hente dele (en bagagebærer til hans Morris 8, Trille, som han havde solgt til en ven). Mor så Fiaten og syntes den var sød. Far siger: "Tager du kørekort, får du den!". Det sagde mor ja til og far gik ind og købte den for 500 kr. + 50 kr. i fragt, det var trods alt 40 km. ned til sommerhuset i Ulfshale. Her er den i mine bedsteforældres have (som nu er min):


Far brændte malingen af den i haven:

Men den var slem, så far er gået død i dens restaurering mange gange i løbet af de sidste 40 års tid. Den var også for lille til tre børn, og der kom hele tiden noget andet vigtigere i vejen, så den måtte vente.

Topolino betyder "lille mus" på Italiensk, på dansk er den altid blevet kaldt mariehønen. Det var også i mange år planen at den skulle laves til en mariehøne, altså rød med sorte prikker og far havde fundet følehorn til den, men det er blevet droppet efterhånden som os unger blev voksne i mellem tiden. Det er en luksusmodel med 4 gear, ellers er den almindeligvis kun med 3 gear og uden bakgear. Det må ha' set sjovt ud, når fatter måtte ud og skubbe! Topolinoen er ikke så sjælden som de andre biler familien ejer, man ser den rimeligt ofte på museer, og Simca lavede en næsten magen til. I denne her har far sat en Fiat 500B top-ventilet motor i, da en sideventilet som er normalt, ikke kan holde. Min bror har lavet det meste af pladearbejdet på den, og der mangler såmænd ikke så meget. Far fik den synes ved at hive synsmanden ud på sit værksted for mange år siden, da han havde lavet rammen, hvor der var en del tæring, og han ville ikke risikere problemer med syning af den senere. Her leger det meste af familien i rammen på den:
Ja, det er mig til højre, far sidder på den, bedstefar står helt til venstre og mine søskende kigger muntert på.

Og her er far i gang med at lave selve rammen:

Sådan her vil den komme til at se ud når den en dag bli'r færdig:

Jeg tror faktisk far har planer om at den skal være samme røde farve.

Mor fik taget kørekortet og kørte i alle mulige andre biler gennem tiden og en dag forærede far hende en anden fin gammel bil, men det skal jeg nok snart skrive om i et andet blog-indlæg.

Jeg beklager billedkvaliteten, det er 40 år gamle billeder som jeg har scannet, til gengæld kan I klikke på dem og se dem i større format.

7 kommentarer:

 1. Den bil er slet ikke til at stå for! Skal den stadig være din mors, eller skal den sælges til en samler for en mindre formue?

  SvarSlet
 2. -> Rasmine,
  Nej, den er virkelig nuttet, og jeg har flere gange sagt at jeg gerne vil ha' den. Jeg tror at når den en dag er gjort i stand, så vil de køre i den i et stykke tid, og så bli'r den nok solgt. Det er jo ikke ligefrem fordi far mangler køretøjer! ;)

  SvarSlet
 3. Nu kan - og skal - man ikke sammenligne din drønlækre Opel GT med Mariehønen, men skulle jeg vælge, blev sidstnævnte etteren. Ikke mindst er jeg vildt begejstret for din fars planer om, at male den "mariehønefarvet", herligt :-D

  SvarSlet
 4. -> Anjoe,
  Du har så evig ret - det ville være sindssygt svært at vælge. Jeg vil også helst ha' dem begge, men far har indtil videre ikke været forhandlingsvenlig.
  Rigtig go' weekend. :)

  SvarSlet
 5. Sikke en dejlig historie, Sanne! Det var synd, at din mor ikke nåede at få sin lille mariehønebil, den er noget af det smukkeste, jeg længe har set :o)

  SvarSlet
 6. Bare rolig, Madame, hun har fået en anden virkelig skøn bil, som jeg nok snart skal skrive historien om. Far plejer nemlig aldrig at snyde nogen. Jeg ville enormt gerne "forskudsarve" mariehønen, men han vil ikke af med den.

  SvarSlet
 7. Hej Sanne,

  Det var da fantastisk at jeg har fundet din blog.
  Det min verden har brug for er flere sjove historier om gamle biler, råd og tips til shopning og pleje, og tanken om at den røde GT lever og har det godt.

  Håber alt er vel,
  Hyg
  Marlene

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...