torsdag den 6. september 2012

Manuelt vs automatisk

Jeg holder meget af at fotografere. Jeg påstår bestemt ikke at jeg er ekspert, men jeg kan se motiverne og det tror jeg er vigtigt. Jeg tager altid rigtig mange billeder og sletter som regel mellem 50-70% af dem, for jeg eksperimenterer en del med manuelle indstillinger. Jeg har to kameraer: et Canon EOS 450D, det jeg fik i julegave af Søde Ægtemand. Og jeg ønskede mig specifikt 450'eren, da det var den model alle nørderne på nettet lovpriste. Til det har jeg købt et lækkert all-round objektiv, et Canon 18-200, som kan bruges til stort set det hele. Jeg har også købt en dejlig stor blitz og nærlinser, så nu er jeg dækket ind. Men det er jo både stort og tungt og ikke altid lige nemt eller praktisk at slæbe med sig, så jeg har også investeret i et lille fikst Canon Ixus 310, og når nu fotohandleren skulle specialbestille det til mig, bestemte jeg mig for et lyserødt. :)

Det er smart, for det kan også tage semi-manuelle billeder. Jeg bruger meget AV, det vil sige blændeprioriteret, hvilket tit kan gøre en kæmpeforskel sammen med korrekt ISO, se bare her:
Den lirede lille Trabant er her taget i hotellets parkeringskælder på fuldautomatisk - dødssygt billede.

Her er den så taget med ISO 800 og en forholdsvis lille blænde:
Det er jo noget helt andet, for sådan så det jo faktisk ud i virkeligheden. Problemet med lille blænde og høj ISO er at man skal øve sig i at holde kameraet helt stille, for ellers bliver det sløret. Det er her et stativ er en go' ting, men hvor tit har man lige sådan et i lommen? Men hvis man sørger for at stå solidt på begge ben, holde kameraet med begge hænder og albuerne ind til kroppen, tage en dyb en indånding og skyde - så plejer det at gå ret godt.

Jeg har gået på to fotokurser, det første blev holdt af en ung fyr, som var virkelig dygtig, han var desværre bare ikke særlig dygtig til at lære fra sig, så jeg blev mere forvirret end jeg lærte noget. Et par år efter gik jeg hos en yngre kvinde og der faldt tiøren for mig - nu fotograferer jeg glad på manuelt.

Hvis du vil læse lidt grundlæggende om fototeknik har Sophie skrevet rigtig godt om der her (på både Norsk og Engelsk).

4 kommentarer:

 1. Tak det er noget af det, jeg slås med. Jeg skal også have mig en lommemodel igen, for det er altså rart.

  Hjææælp, dit spamhalløj, jeg kan ikke læse og hvis det lykkes mig at smide denne kommentar, må jeg opgive ellers, for det er nok 5 gang nu jeg prøver :-(

  SvarSlet
 2. -> Deborah, jeg beklager at Googles sikkerhedsord er så irriterende, jeg synes også selv at de er meget svære at læse. Men jeg har prøvet at slå dem fra, og så regner det ind med mails, som desværre ikke er søde kommentarer som din, men for det meste porno og poker reklamer, æv. Jeg er glad for at du kunne bruge mit indlæg. :)

  SvarSlet
 3. Jeg har også både et stort kamera, der kan alt, og et lille lommekamera - som jeg har med mig overalt (Canon IXUS 1100 HS).

  SvarSlet
 4. -> Madame, ja, det ved jeg. Mit bor altid i tasken, for et hul i en telefon bli'r aldrig til et kamera. :)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...