torsdag den 18. november 2010

Tarot

To skønne kollega-veninder og jeg holdt tarot-hygge-aften for “lidt siden”. Og udover at vi i den grad fik snakket igennem og grint rigtig meget, så kom der også tarotkort på bordet. Jeg havde taget hele min samling med af kort og bøger, og fortalte dem lidt generelt om tarot. Ikke at jeg er ekspert, det overlader jeg til Rasmine – det var faktisk hende der fik mig i gang. En dag, for en del år siden hvor vi var sammen, faldt Arthur legende kortene nemlig bogstaveligt talt ud af hendes taske, og jeg blev nysgerrig og måtte kigge nærmere på dem. Jeg har altid været vild med Kong Arthur legenden og jeg syntes at kortene var smukke. Når så man ligefrem kan kombinere Kong Arthur og tarot, så blev det da først spændende. Det endte med at Rasmine forærede mig sit sæt og jeg gik stædigt i gang med at oversætte og skrive en forbandet masse noter til kortenes betydning. Det tog flere år! Jeg er ikke typen der gør noget halvt, nogen gange ville jeg næsten ønske at jeg kunne gå lidt lettere hen over tingene. Jeg er f.eks. også i gang med at oversætte dette sjove sæt, som jeg tidligere har nævnt, men det er nu meget nemt.
Men hvad er det med det der tarot? Ja, nu er jeg jo som nævnt ikke ekspert, men jeg kan generelt sige følgende: Man kan åbenbart kun spore tarotkort ca. 600 år tilbage, jeg tror at de er meget ældre end som så. Det var selvfølgelig sigøjnerne som brugte dem. Tarotkortene består af den store Arcana (den store hemmelighed, også kaldet trumf-kortene) og den lille Arcana (den lille hemmelighed, også kaldet hofkortene). Tarot siges at være ”sjælens spejl”, det vil sige at det du spørger om, ved du i virkeligheden godt selv, men det kan jo være meget rart at få det at vide, sådan liggende lige foran næsen på én. Man kan ikke spørge om ja/nej spørgsmål, da kortene ikke kan svare ja/nej, det kan et pendul til gengæld.

Jeg tror ikke rigtig på det selv, jeg synes bare det er sjovt og interessant, og jeg siger altid til dem jeg spår at ”det er kun pap”, og siger at de endelig ikke må tro så meget på det at de laver om på deres liv eller indretter sig efter det. Underligt nok har jeg næsten hver gang 100% ret. Man har også tavshedspligt overfor dem man spår - det der bli’r spurgt om, må under ingen omstændigheder komme videre! Man må heller ikke spå andre uden at de ved det, det er at snage – og det gør man IKKE. Jeg kan ikke lægge kort på mig selv, det passer slet ikke, så det er jeg holdt op med.

Man kan få en milliard forskellige kortsæt og til alverdens priser. Det Ukendtes Boghandel er et meget godt sted at starte, hvis man gerne vil se dem i virkeligheden. Ellers findes der en milliard på nettet og sørme også gratis sæt, hvis man er til gør-det-selv-løsningen. Man skal vælge et sæt som appellerer visuelt, da der er lige så meget tydning i selve motivet, som i den generelle betydning. De mest kendte tarotkort er nok Rider Waite, som jeg synes er både grimme og kedelige, men jeg har alligevel et lille rejsesæt, da det tit er det sæt der refereres til i bøgerne.
Man kan også købe tonsvis af forskellige bøger. Er man til engelske bøger kan man købe dem billigt og brugt på Amazon, men der findes efterhånden også mange gode danske bøger. Jeg vil ikke anbefale nogen, men spørg i butikken eller bladr rundt i bogen og læs lidt her og der og se om det tiltaler dig.

Der findes masser af gratis online kurser på nettet og man kan også trække et kort dagligt på nettet. Det kan være en meget god øvelse – som jeg selv burde gøre noget oftere.

Der findes et utal af forskellige lægninger, hvor det Keltiske Kors nok er det mest kendte. Jeg kan godt lide Fortid-Nutid-Fremtid, som er tre hurtige og nemme kort at åbne ballet med. Ellers spår jeg mest i tid, dvs. spørgeren vælger f.eks. halve år, kvartaler eller måneder alt efter spørgsmålets karakter. Men aldrig udover to år, som jeg har lært er det længste kortene kan vise korrekt.

Og til sidst – Døden betyder ikke nødvendigvis (faktisk aldrig!) – døden! Det er jeg tit nødt til at indlede med at fortælle, da mange i film har set heltinden trække kortet med manden med leen og så er det gået hende så grueligt galt lige derefter. Døden betyder som regel at noget ender, og dermed noget nyt begynder – og det kan jo tit være utroligt positivt. Derfor kan jeg også så godt li’ Døden i Arthur kortene, for det er der ikke så meget uhygge over:
Det er Gwyn Ab Nudd som en gang årligt samler alle de døde sjæle og tager dem med til dødsriget, og det er da en fin løsning. Man blev vist som levende rådet til at blive indendørs den dag.

Så synes du også tarot er interessant, men har været lidt bange for at det var noget hokus-pokus, kan jeg kun råde dig til at gå i gang. Det er både sjovt og hyggeligt.

9 kommentarer:

 1. Tarot kort, har jeg ikke beskæftiget mig med. Jeg er selv betaget af den okkulte verden, fordi der sker meget mere mellem himmel og jord end man lige går og forestiller sig. Jeg har kastet mig over astrologien, men er også betaget af håndlæsning og meget andet, for det virker altså af en eller anden uforklarlig grund :-)

  SvarSlet
 2. Det er også rigtig spændende emner Pia. Jeg har en cd med håndlæsningslektioner, men har ikke rigtig haft tid endnu.

  SvarSlet
 3. Hvor sjovt at læse. Jeg har så tit hørt om Tarot kort, men jeg ved ikke så meget om dem.

  Jeg vil i øvrigt lige fortælle dig, at der lige p.t. er en kjole på Lauritz.com, som fik mig til at tænke på dig. Prøv at se vare nummer 2063015

  SvarSlet
 4. Hvor er det morsomt at du og Rasmine laver sådan noget.... jeg må indrømme, at jeg er forbavset! Jeg kender ikke selv noget til Tarot og tror aldrig jeg har set kortene i virkeligheden. Jeg tror ikke på mystikkens verden, men er alligevel en smule fascineret af det.

  SvarSlet
 5. -> Mia, tak for tippet med kjolen, den er virkelig smuk. Men nu er det jo snart jul, så jeg må nok hellere passe lidt på pengene. Dejligt at du tænkte på mig. :)

  -> Jens, ligefrem forbavset! ;) Jeg kan godt li' at være alsidig, og man skal være åben for lidt af hvert. Jeg har det præcis som du skriver - det er fascinerende. :)

  SvarSlet
 6. Sarah N. W. Pedersen4. juni 2011 kl. 15.40

  Heey Sanne, jeg tænkte lidt på om du vidste hvad de kort på det første billed hedder?
  Og om du ved hvor man kan købe dem? :D
  MvH. Sarah Pedersen

  SvarSlet
 7. ->Sarah, det kan du tro jeg ved, for det er nemlig mine yndlingskort. Både fordi de er utroligt smukke og så fordi de er baserede på Kong Arthur legenden, som jeg altid har syntes var spændende.

  De hedder: "Legend: Arthurian Tarot", og kan købes (også online) hos Det Ukendtes Boghandel. Du kan købe kortene alene (med en lille folder på engelsk), og du kan købe et sæt med kort, en tyk bog og en papirdug (dugen kan ikke anbefales, men bogen er virkelig go', jeg har faktisk oversat den).

  Rigtig go' fornøjelse, og spørg endelig. :)

  SvarSlet
 8. Hej Sanne. Tak for din info her,det rigtigt godt ;) jeg kunne godt tænke mig de første kort,men er ik god til sprog,så du har oversat den,måske du evt ville lave en lille bog med oversættelsen,vil gerne betale for det ? vh Jytte D

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jytte, undskyld mit sene svar. Jeg er færdig med oversættelsen, men den er i noteform og håndskreven i en notesbog, så jeg ved ikke hvor meget du vil få ud af den. Det jeg kan gøre er at fotokopiere den til dig, det ved jeg ikke om du er interesseret i? Mail mig på samati [at] tdcadsl.dk :) vh Sanne

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...